Anasayfa » Mimari-Dekorasyon-Tasarım » Senkron Residence kentin dinamiğini ortaya çıkaracak
residence

Senkron Residence kentin dinamiğini ortaya çıkaracak

Ticaret ve konut olarak iki kısımdan oluşan yapının ticari sirkülasyonu konuttan ayrılarak ana artere doğru yönlendirildi. Bu kısımda yapılan teraslama ile dükkan önlerinde rekreasyon alanlarında sosyalleşme ve etkileşim avlularında farklı fonksiyonlar içeren mekanlar oluşturuldu.

İstanbul katman katman tarih ve yaşanmışlık dolu olan kaotik bir şehirdir. Bu hem sınırlayıcıdır, hem de tasarımı kabul edilebilir kılmamız için avantajlı bir durumdur. Senkron Residence Projesi ise dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’un yeniliğe açık ve genç bir bölgesi olan Ümraniye’de konumlandırılmıştır. Eski istanbul’un kişiliğinden biraz sıyrılan bu bölge bizim tasarımlarımızla geleceğe bir karakter ve kimlik bırakacaktır belki de. Yeni şehrin önemli arterlerine bağlanan, finans merkezleri ve konut bloklarının çevrelediği Senkron Residence kentin dinamiğini ortaya çıkarmayı hedeflemektedir.

spor

DÖNÜŞÜM – DEĞİŞİM

Hayat Ümraniye/Ataşehir bölgesine doğru akmaya başladığında, dikkatimizi arazi verileri çekti. Çevrede okuduğumuz organik kodları destekleyecek şekilde tasarımımız formunu buldu. Ve bu formu karakteristik anlamda ayağa kaldıracak bir kabuk tasarladık. Eğimli araziyi teraslayarak tasarımımızı yaşamın her kotunda hayata katmaya çalıştık. Çünkü amacımız sadece çevredeki yüksek yapıların arasından form ve tasarım anlamında sivrilmek değil aynı ölcüde oluşturduğumuz kimliği araziye yansıtmaktır.

DOĞAL KURGU – YAŞANTI

Arazinin kotlarından ve amorf yapısından esinlenilerek, yönelimler ve teraslamalar oluşturulmuş, bu form sarmalayan bir kabukla ayağa kaldırılmıştır.Bu kabuk ve formlar arasında serbest dolaşımlar ve balkonlar yerleştirilerek kullanıcının içince yaşadığı mekanı algılanması hedeflenmiştir. Farklı kotlardaki teraslamalarla ve seyir için ayrılmış alanlarda mekansal anlamda kullanımı çeşitlendirmek ve insanı yaşatmak amaçlanmıştır. İnsanı içeriye hapsetmeyen, dış alanda serbest ve amaçsız bırakmayan bir kurgu izlenmiştir.

mutfak

FONKSİYON – İŞLEYİŞ

Ticaret ve konut olarak iki kısımdan oluşan yapının ticari sirkülasyonu konuttan ayrılarak ana artere doğru yönlendirildi. Bu kısımda yapılan teraslama ile dükkan önlerinde rekreasyon alanlarında sosyalleşme ve etkileşim avlularında farklı fonksiyonlar içeren mekanlar oluşturuldu.

Eğimli araziye yerleşirken ticari iki kattan üst katta yapılan geri çekilme sayesinde, arazinin yan yollarını ticaretle ve ticari bölümü çevre parsellerle bağlayan bir dolaşım hattı oluşturuldu.150 m2 den 1000 m2 ye kadar değişen boyutlara sahip dükkan birimleri ile değişken modüler sistemler oluşturulmuştur.

Ticaretin yanından bodrum katlarına ana arterden ulabileceğiniz bir rampayla inilmektedir. Araç otoparklarını ve teknik hacimleri barındıran kısımlar yer altında bulunan iki katta toplandı.

Konut girişi ticaretten tamamen kopartılarak daha sessiz, özel ve güvenli hale getirildi. Konut giriş katları etrafında tasarlanan dolaşım alanları ve teraslar sayesinde insanların sosyalleşebileceği mekanlar düşünüldü. Çalışılan peyzajla bu tutum desteklendi. Konut girişi yönünde açık bir havuz ve havuzla görsel olarak iletişimde olacak, lobiden ulaşılacak fitness salonu ve café yerleştirildi.

Zemin üzeri 16 katta bulunan konutlar yeni İstanbul’un modern aileleri için 1+1 ve 2+1 daireler olarak tasarlandı. Boşluklu kabuğun tüm iç yüzeyini saracak şekilde yerleşen daire bazında özelleştirilmiş bir balkon alanı oluşturuldu. Zemin katta bulunan dairelere ise geniş teraslar düzenlendi. Bu sistemin kurgulanmasında hedeflenen; toplu bir yaşam alanında barınan her bir bireyin bulunduğu daireye özel alanlara sahip olması ve kendi konfor alanını oluşturmasıdır.

Teras katta ortak alanların bulunduğu ikinci bir zonda kullanıcıların sosyal aktivitelerini gerçekleştirebileceği ve şehir seyriyle her noktada keyif alabileceği mekanlar oluşturuldu.

Konsept / Mimari proje: Mental Design Works

Mimar: Salih ÇIKMAN

Fonksiyon: Ticaret/Residence

Konum: Ataşehir, ISTANBUL

İnşaat Alanı:  27000 m²

Project Year: 2016 – 2018

 

#SenkronResidence #Residence #konut #mimari #Mimariproje

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*